Istoria centurii de siguranță

Istoria centurii de siguranță

1 year ago • 6 min read

Primii Pași către Siguranța în Transporturi

Centura de siguranță reprezintă unul dintre cele mai importante dispozitive pentru prevenirea rănirilor în accidentele rutiere. Originile acestei inovații remarcabile pot fi urmărite în industria aeronautică, iar primii pionieri care au intuit importanța sa sunt inginerii George Cayley și Gustave Desire Lebeau.

George Cayley, un inginer britanic din secolul al XIX-lea, este cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul aeronauticii. În jurul anului 1850, el a inclus centura de siguranță în planorul său, recunoscând necesitatea protejării piloților în timpul zborului. Acesta a fost unul dintre primii pași în evoluția ulterioară a centurii de siguranță.

Prima Brevetare și Teste în Cursa Auto

Primul brevet pentru o formă incipientă de centură de siguranță aplicată pe un automobil îi aparține americanului Edward J. Claghorn, înregistrat în data de 10 februarie 1885. Acest brevet a fost conceput cu scopul protejării șoferilor de taxi din New York, reprezentând un moment crucial în istoria siguranței rutiere. De-a lungul decadelor, conceptul a evoluat, iar în 1896, în Franța, s-au efectuat primele teste ale centurilor de siguranță pe un traseu de curse auto, în vederea protejării pilotului în timpul virajelor.

De la Centura în Patru Puncte la Varianta Modernă în Trei Puncte

O inovație semnificativă a venit în 1903, când Gustave Desire Lebeau a introdus centura de siguranță în patru puncte, inspirată din industria aeronautică. Această versiune a adus îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește protecția pasagerilor în timpul virajelor și a reprezentat un alt pas major în dezvoltarea centurii de siguranță.

Cu toate acestea, punctul culminant în evoluția centurii de siguranță a venit în 1958, când inginerul suedez Nils Bohlin a creat prima centură modernă cu prindere în trei puncte. Acest design revoluționar a fost dezvoltat în colaborare cu producătorul suedez de automobile Volvo, cu scopul de a asigura protecție maximă șoferilor și pasagerilor împotriva accidentelor rutiere. Până la sfârșitul anului 1963, toate modelele Volvo aveau centură de siguranță pe locurile din față, iar până în 1993, toate vehiculele Volvo erau echipate standard cu centuri de siguranță pentru pasagerii aflați pe banchetele din spate. Invenția lui Nils Bohlin a schimbat pentru totdeauna standardele de siguranță în industria auto și a salvat milioane de vieți.

Reglementările Privind Centura de Siguranță

Obligativitatea Purtării Centurii de Siguranță în Uniunea Europeană

Începând cu anul 2006, Uniunea Europeană a impus obligativitatea purtării centurii de siguranță în toate autovehiculele de pe teritoriul său. Această reglementare se aplică atât șoferilor, cât și pasagerilor, indiferent de locul pe care îl ocupă în vehicul. Obiectivul acestei măsuri este acela de a crește nivelul de siguranță pe drumurile europene și de a reduce numărul accidentelor grave.

Legislația Centurii de Siguranță în România

În România, regulile referitoare la centura de siguranță sunt stipulate în Codul Rutier, în Ordonanța de Urgență nr. 195/2002. Conform acestei legislații, toți ocupanții unui autovehicul care se deplasează pe drumurile publice sunt obligați să poarte centura de siguranță. Această obligație se aplică indiferent de locul pe care îl ocupă în mașină și este esențială pentru siguranța fiecărui participant la trafic.

Impactul Purtați Centurii de Siguranță

Purtarea centurii de siguranță nu este doar o obligație legală, ci și o alegere responsabilă care contribuie semnificativ la prevenirea rănirilor grave și a accidentelor mortale. Un studiu recent realizat la nivelul Uniunii Europene a demonstrat că utilizarea centurii reduce până la 50% rata deceselor în cazul unor accidente rutiere. Mai mult decât atât, în cazul unei coliziuni la viteze de până la 45 km/h, neutilizarea centurii poate avea ca rezultat proiectarea unui ocupant prin parbriz cu o forță de până la 30 de ori mai mare decât greutatea sa proprie.

Este imperativ să punem accent pe siguranța tuturor celor care circulă cu autovehicule și să respectăm cu strictețe regulile de circulație și normele de conducere preventivă pentru a ne asigura că ajungem întotdeauna în siguranță la destinație. Cei de la TransilvaniaCar promovează aceste principii de siguranță și vă stau la dispoziție în locațiile din Târgu-Mureș, Cluj, Sibiu și Brașov, oferind mașini de închiriat pentru toate necesitățile dumneavoastră, pentru că siguranța dumneavoastră este prioritatea noastră.

Obligativitatea Purtării Centurii: Un Standard Global

Obligativitatea purtării centurii de siguranță nu reprezintă doar o regulă aplicată în Uniunea Europeană sau în România, ci este un standard global de siguranță. Aceasta înseamnă că, indiferent unde vă aflați în lume, este esențial să vă asigurați că sunteți corect și corespunzător fixați cu centura de siguranță în timpul călătoriilor cu autovehiculul. Această măsură de siguranță este o dovadă a responsabilității noastre față de noi înșine și față de cei din jur.

Centura de Siguranță în Reducerea Riscului de Accidente

Un alt aspect important de luat în considerare este rolul esențial pe care îl joacă centura de siguranță în reducerea riscului de accidente. Pe lângă protecția împotriva leziunilor în cazul unui accident, purtarea centurii poate contribui la prevenirea unor situații de urgență. Aceasta ajută la menținerea poziției corecte a șoferului și a pasagerilor în timpul frânărilor bruște sau în situații de manevră evazivă. Astfel, autovehiculul poate fi mai ușor controlat, iar riscul de coliziuni poate fi redus semnificativ.

TransilvaniaCar: Prioritatea Noastră este Siguranța Ta

Servicii de Închiriere Auto cu Accent pe Siguranță

La TransilvaniaCar, suntem conștienți de importanța siguranței pe drumurile publice. De aceea, ne străduim să oferim clienților noștri servicii de închiriere auto care să pună accent pe siguranță. Toate mașinile noastre de închiriat sunt echipate cu centuri de siguranță funcționale și în perfectă stare de funcționare. De asemenea, promovăm o conduită responsabilă în rândul clienților noștri, încurajându-i să respecte legile și regulile de circulație, inclusiv obligativitatea purtării centurii de siguranță.

Calitate și Siguranță în Toate Locațiile Noastre

Indiferent dacă ne vizitați în Târgu-Mureș, Cluj, Sibiu sau Brașov, veți găsi la TransilvaniaCar o gamă variată de mașini de închiriat de înaltă calitate. Ne angajăm să vă oferim autovehicule sigure, bine întreținute și prevăzute cu toate dispozitivele necesare pentru o călătorie în siguranță. Echipa noastră de profesioniști este pregătită să vă ofere suport și asistență în limba română, engleză și germană, pentru ca experiența dumneavoastră de închiriere auto să fie fără griji și în siguranță.

Încheiem subliniind importanța centurii de siguranță și a respectării regulilor de siguranță în trafic. Aceste măsuri simple pot face diferența în evitarea unui accident sau în limitarea consecințelor acestuia. La TransilvaniaCar, vă încurajăm să prioritizați siguranța dumneavoastră și a celor din jur în fiecare călătorie cu mașina. Siguranța ta este prioritatea noastră!